Kommande studier
HemKommande studier
Upplever du försämrat psykiskt mående på grund av klimatändringarna?
I samband med pågående klimatförändringar kan livet kännas extra tufft. Det är inte ovanligt att känna nedstämdhet, oro eller ensamhet. Många kan även uppleva stress och ha sömnproblem. När problemen påverkar ens vardag kan psykoterapeutisk hjälp behövas. Vid Linköpings Universitet bedrivs idag flera studier på psykologisk behandling förmedlat via internet, med lovande resultat.
Tar du antidepressiva mediciner och upplever fortsatta besvär?
Vi testar ifall användning av ett seriöst mobilspel i kombination med internetbaserad KBT kan vara till hjälp för personer som behandlas medicinskt för depressiva symtom. Om du tar antidepressiv medicin och fortfarande upplever symtom på depression, kan denna studie vara något för dig.
Upplever du svåra premenstruella symtom?
Vi söker dig som vill delta i en pilotstudie som ska utvärdera effekten av Internet-baserad kognitiv beteendeterapi för premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS).
Du och jag och ADHD – en helgkurs i att ta hand om parrelationen när en eller båda har ADHD
På uppdrag av Socialstyrelsen utforskade vi en ny parkurs och dess effekter på relationer. ADHD kan utmana relationer, men det saknas vetenskapligt stöd i Sverige. Vårt mål? Öka förståelsen och minska konflikter mellan par. Kursen erbjuds kostnadsfritt till 70 par. Läs mer om vår forskning och hur den kan förbättra livskvaliteten för de med ADHD och deras partners.
Upplever du försämrat psykiskt mående på grund av en livskris?
I samband med en livskris kan livet kännas extra tufft. En livskris kan uppkomma från många olika saker, såsom att en närstående gått bort, man har genomgått en separation eller att en plötslig förändring i livet har skett. När problemen påverkar ens vardag kan psykoterapeutisk hjälp behövas. Vid Linköpings universitet bedrivs idag flera studier på psykoterapi förmedlat via internet, med lovande resultat.
Självhjälpsbehandling vid ångest och/eller depression över internet
Besväras du av oro eller ångest? Eller känner du dig nedstämd, trött eller orkeslös? Upplever du sällan eller aldrig glädje? Om svaret på någon av dessa frågor är ja kan den här forskningsstudien vara något för dig.
Har du problem med låg självkänsla?
Vår forskningsgrupp genomför nu en studie av psykologisk behandling via internet för unga vuxna som har problem med låg självkänsla. Unga med låg självkänsla kan också lida av andra svårigheter såsom oro, ångest och nedstämdhet vilket också kommer behandlas i vår studie. Om du känner att du ofta mår dåligt och lider av låg självkänsla kan den här studien vara något för dig.
Psilocybin-assisterad psykoterapi mot social fobi
Under 2023 kommer vi eventuellt att starta en behandlingsstudie där ett ämne från magiska svampar (psilocybin), kombinerat med psykoterapi, testas som behandling för personer som redan provat annan behandling. Fysiska träffar i Stockholm krävs vid ett flertal tillfällen. Studien är på planeringsstadiet och ansökan har ännu inte skickats till Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket. Du kan dock redan nu anmäla intresse för att få mer information när sådan blir tillgänglig.
Upplever du försämrat psykiskt mående?
Det är inte ovanligt att känna sig nedstämd, ångestfylld, stressad eller att livet på andra sätt känns tungt. Oro, ensamhet och sömnproblem är också vanligt förekommande. Psykoterapeutisk hjälp kan i dessa lägen behövas, när problem och besvär påverkar vardagen i stor utsträckning. Vid Linköpings universitet bedrivs idag flera studier på psykoterapi förmedlat via internet, med lovande resultat. Det är kostnadsfritt att delta och du behöver vara över 18 år.
Upplever du svårigheter med sömnen?
Upplever du ofta svårigheter med att initiera, bibehålla eller få tillräcklig sömn under natten? TIPI-studien undersöker om paradoxal intention via internet kan leda till förbättrad sömn och mindre besvär på dagen såsom trötthet, sömninghet, nedstämdhet och svårigheter att fungera på grund av sin sömn.
Är du en person med hjärtsjukdom som lider av psykisk ohälsa?
Vi i forskargruppen som står bakom DOHART projektet har tidigare undersökt om internetbaserad kognitiv beteendeterapi (så kallad iKBT) kan hjälpa personer med hjärtsjukdom som lider av depressiva besvär. DOHART-projektet går nu vidare med att undersöka om iKBT anpassat till personer som lever med hjärtsjukdom och besväras av olika typer av psykisk ohälsa kan bli hjälpta av iKBT.