Upplever du både försämrat psykiskt mående och problem med ditt alkoholintag?Det är inte ovanligt att känna sig nedstämd, ångestfylld, stressad och att ha sömnproblem. Dessa besvär är särskilt vanliga hos personer som ofta dricker alkohol. Du som upplever detta är långt ifrån ensam. Psykoterapeutisk hjälp kan behövas när besvären ofta påverkar vardagen. Vid Linköpings universitet bedrivs idag flera studier på psykoterapi förmedlat via internet, med lovande resultat. Det är kostnadsfritt att delta och behandlingen börjar inom några veckor efter att du har anmält ditt intresse. |
Behandlingen CoMiT har tagits fram av forskare och psykologer från Linköpings universitet. Den baseras på en psykologisk metod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT). Forskningshuvudman är Linköpings Universitet. |
Du som deltar i CoMiT-studien kommer få stöd och vägledning genom behandlingen.
Du får läsa texter och göra övningar som baseras på en psykologisk behandlingsmetod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT).
Det kostar ingenting att vara med i CoMiT, eftersom du hjälper vår forskning genom att svara på frågeformulär innan och efter behandling.
Du ska vara beredd att lägga ned tid på behandlingen som håller på i 10 veckor.
Behandlingen sker över nätet så du kan vara med var du än bor.
Vad innebär det mer att vara med? Läs våra svar på vanliga frågor nedanför!
Om du på grund av dessa kriterier inte har möjlighet att delta i studien, men ändå upplever att du behöver hjälp med dina besvär, rekommenderar vi dig att kontakta din lokala vårdcentral. Du kan också ringa 1177 om du vill få råd kring hur du kan gå vidare. Om det är akut och du har tankar på att skada dig själv eller andra, hör av dig till din närmaste psykiatriska akutmottagning.
Du anmäler dig genom att trycka på Anmälan-knappen ovan. I samband med din anmälan kommer du få fylla i ett samtyckesformulär online där du samtycker till ditt deltagande i forskningsstudien.
Inledningsvis kommer vi att undersöka om du uppfyller de kriterier vi har för deltagande. Detta görs via olika skattnings- och frågeformulär. Det tar ungefär 30 till 45 minuter och du behöver inte göra allt vid samma tillfälle.
Om skattningsformulären visar att behandlingen kan passa din problematik så kommer du bli uppringd av oss för en intervju via telefon. Efter intervjun meddelas det huruvida du får möjlighet att delta i projektet eller inte.
Studiens syfte är att undersöka effekten av internetförmedlad KBT för personer med högt alkoholintag och psykiska besvär. Du kommer att lottas till att antingen få tillgång till en personligt utformad behandling mot både alkoholproblem och dina andra psykiska besvär eller till att först hamna i en kontrollgrupp. I kontrollgruppen kommer du att ha kontakt med forskargruppen och efter 10 veckor får du tillgång till samma behandling.
Internetbehandlingen sker under 10 veckor. Du kommer att få veckovis återkoppling och du kommer att kunna ställa frågor och efterfråga vägledning när du vill. Du får svar under vardagar på kontorstider. Behandlarna som ger stöd och vägledning är psykologkandidater, som genomgått psykoterapiutbildning och handleds av legitimerade psykologer, psykoterapeuter och specialistläkare i psykiatri, beroendemedicin och allmänmedicin.
Deltagande i CoMiT-studien kräver tid och engagemang. Du kommer att få stöd och råd och vi förväntar oss att du läser texter och gör övningar. Detta krävs för att lära sig strategier och tekniker som är användbara även efter CoMiT. För att få ut det mesta möjliga av behandlingen är det bra om du engagerar dig omsorgsfullt.
Samtliga deltagare kommer efter avslutad behandling att få fylla i formulär som utvärderar behandlingens resultat. Dessa formulär kommer även att fyllas i 6 och 12 månader efter avslutad behandling för att se om du har fått en långsiktig förbättring. Efter behandlingen kan du bli uppringd för att boka in en avslutande telefonintervju där vi vill höra hur du har upplevt behandlingen i CoMiT.
Åsa Steensland
Specialistläkare, doktorand
Projektledare
Andrea Johansson Capusan
Specialistläkare, docent
Anna Segernäs
Specialistläkare, Fil. dr
Mai Syed
Behandlare
Samuel Hudak
Behandlare
Anton Käll
Leg. psykolog, Fil. Dr.
Projektledare
Gerhard Andersson
Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
George Vlaescu
IT-ansvarig, systemutvecklare
Här kan du läsa svar om vad som gäller när du är med i CoMiT. Vill du veta mer detaljer om själva behandlingsveckorna så kan du läsa i sektionen Så går det till. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten. Har du en fråga som inte står med, mejla till comit@iterapi.se Vi läser varje vardag!
Du kan inte vara anonym för din behandlare eller teamet då du kommer att få fylla i frågeformulär om vem du är och hur du mår innan behandlingen börjar. Men all information om dig och att du går i behandling stannar mellan dig och oss. Dina uppgifter är sekretesskyddade och all information behandlas konfidentiellt. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR.
Verkar CoMiT passa dig utifrån hur du fyllt i frågeformulären, så är nästa steg att vi ringer till dig och ställer frågor om ditt mående. Vi följer en färdig text, och alla som vi ringer får svara på exakt samma frågor. Det tar ca 45-60 min.
Vi kommer att presentera hur det gick i studien för forskare, men då beskriver vi resultatet med statistik och på gruppnivå. Man ser alltså inte vilka personer som varit med.
Dina svar hjälper oss mycket i vår forskning att göra CoMiT till en ännu bättre behandling för psykisk ohälsa. Därför är dina svar viktiga, både före och efter behandlingen, hur du än mår, oavsett om du tycker behandlingen är bra eller dålig och oavsett hur mycket du arbetat med behandlingen.
Nej. Vi kan inte tvinga dig att svara på frågor eller att säga någonting du inte vill, men vi hoppas att du vågar vara ärlig. Vi kan hjälpa dig bättre då. När det gäller frågorna innan behandlingen så behöver du svara på allt för att kunna anmäla dig för att vara med i CoMiT.
CoMiT baseras på en psykologisk metod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT). I KBT arbetar vi med dina tankar och vad du tror om dig själv. Våra egna tankar påverkar mycket hur vi mår. I behandlingen arbetar vi också med vad du gör. Alltså dina aktiviteter. Det är samma sak här, vad vi gör påverkar mycket hur vi mår. KBT har visat sig vara en effektiv behandling för olika typer av psykisk ohälsa såsom depression, ångestproblematik och sömnsvårigheter.
Vi känner inte till några speciella risker med den psykologiska behandling som du kommer att få. Vi vet att den hjälper många som är nedstämda att må bättre. Vi vill uppmuntra dig att ta chansen att få hjälp med din situation så du slipper bära allt ensam!
Ja, det går. Det är helt frivilligt att vara med i CoMiT. Vill du avbryta din anmälan på nätet, sluta fylla i frågor. Vill du avbryta telefonintervjun, så säg det. Du kan också sluta behandlingen när du vill. Vi hoppas såklart att du kan vara med i hela behandlingen, det hjälper mer. Om du slutar så måste du berätta att du slutar via CoMiT-sidan. Säger du inte till så kommer vi att försöka kontakta dig och fortsätta be dig fylla i frågor.