Önskar du ha hjälp att hantera psykologiska symptom och besvär som kan uppstå efter att ha diagnosticerats med prostatacancer?ISAC-studien undersöker om kognitiv beteendeterapi via internet kan leda till minskade psykologiska besvär och ökad livskvalité. Vid Linköpings universitet bedrivs idag flera studier på psykoterapi förmedlat via internet, med lovande resultat. |
Behandlingen ISAC-studien har tagits fram av forskare och psykologer från Linköpings universitet. Den baseras på en psykologisk metod som heter kognitiv beteendeterapi. Forskningshuvudman är Linköpings Universitet. |
Du som deltar i ISAC-studien kommer få stöd och vägledning av en psykolog eller psykologkandidat genom behandlingen.
Du får läsa texter och göra övningar som baseras på en psykologisk behandlingsmetod som heter kognitiv beteendeterapi.
Det kostar ingenting att vara med i ISAC-studien, eftersom du hjälper vår forskning genom att svara på frågeformulär innan, under och efter behandling.
Du ska vara beredd att lägga ned tid på behandlingen som håller på i åtta veckor.
Behandlingen sker över nätet så du kan vara med var du än bor.
Om du behöver mer information om studien kan du kontakta oss på isac@iterapi.se.
Om du på grund av dessa kriterier inte har möjlighet att delta i studien, men ändå upplever att du behöver hjälp med dina besvär, rekommenderar vi dig att kontakta din lokala vårdcentral. Du kan också ringa 1177 om du vill få råd kring hur du kan gå vidare. Om det är akut och du har tankar på att skada dig själv eller andra, hör av dig till din närmaste psykiatriska akutmottagning.
Du anmäler dig genom att trycka på Anmälan-knappen. I samband med din anmälan kommer du även få fylla i ett samtyckesformulär online där du samtycker till ditt deltagande i forskningsstudien.
Inledningsvis kommer vi att undersöka om du uppfyller de kriterier vi har för deltagande. Detta görs via olika skattnings- och frågeformulär. Det tar ungefär 30 till 45 minuter och du behöver inte göra allt vid samma tillfälle.
Om skattningsformulären visar att behandlingen kan passa din problematik så kommer du bli uppringd av oss för en intervju via telefon. Efter intervjun meddelas det huruvida du får möjlighet att delta i projektet eller inte.
Internetbehandlingen sker under åtta veckor och utgår från en metod som heter kognitiv beteendeterapi. Du kommer få veckovis återkoppling av en behandlare och kommer kunna ställa frågor och efterfråga vägledning när du vill, med svar under hela veckan på kontorstider med undantag för helger. Din behandlare kommer vara legitimerad psykolog eller psykologkandidat under pågående psykoterapiutbildning.
Eftersom vi vill se hur väl behandlingen fungerar kommer vi att jämföra med en grupp som får vänta med att få sin behandling under de inledande åtta veckorna. Denna grupp får dock ändå veckovis kontakt med en behandlare under tiden. När de inledande veckorna är avklarade får även deltagare som lottats till denna grupp tillgång till behandlingen, så ingen blir utan.
Deltagande i ISAC-studien kräver tid och engagemang. Du kommer få stöd och råd, men vi förväntar oss att du är med och läser texter och gör övningar. Detta krävs eftersom vi vill att du ska lära dig strategier och tekniker som är användbara även efter ISAC-studien. Om du inte har tid för detta i ditt liv just nu är det bättre att vänta med att anmäla dig, eftersom ett halvhjärtat försök riskerar att kännas som ett misslyckande. Vill du verkligen göra ett försök, då tror vi att ISAC-studien kommer att hjälpa dig till ett bättre mående och ge dig verktyg som kan hjälpa dig även i framtiden.
Samtliga deltagare kommer efter avslutad behandling att få fylla i formulär som utvärderar behandlingens resultat. Dessa formulär kommer även att fyllas i 6 och 12 månader efter avslutad behandling för att se om behandlingen ger långsiktig förbättring. Efter behandlingen kan du komma att bli uppringd för en avslutande telefonintervju där vi vill höra hur du har upplevt behandlingen.
Anton Käll
Leg. psykolog, Fil. Dr.
Projektledare
Hugo Kylberg
Behandlare
Richard Nachtweij
Behandlare
Gerhard Andersson
Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
George Vlaescu
IT-ansvarig, systemutvecklare