Upplever du svåra premenstruella symtom?

Vi söker dig som vill delta i en pilotstudie som ska utvärdera effekten av Internet-baserad kognitiv beteendeterapi för premenstruellt dysforiskt syndrom (PMDS).

PMDS innebär att man lider av svåra premenstruella symtom så som humörsvängningar, nedstämdhet, irritabilitet och/eller ångest som ofta får negativ inverkan på hur man fungerar i vardagen tiden innan mens. Symtomen förekommer oftast veckan innan mens och försvinner inom några dagar efter att mensen kommit.

Behandlingen i den här pilotstudien syftar till att hjälpa dig hitta strategier som kan hjälpa dig att hantera dina premenstruella symtom samt fungera bättre i vardagen tiden innan mens.

Anmälan Logga in

Behandlingen baseras på en psykologisk metod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT). Behandlingen är 8 veckor lång och ges helt och hållet via internet. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan bland annat Uppsala universitet och Linköpings universitet. Forskningshuvudman är Uppsala universitet.


 

Kort om studien

 

Personlig vägledning

Du som deltar i Premensis-s-studien kommer få stöd och vägledning genom behandlingen.

KBT

Du får läsa texter och göra övningar som baseras på en psykologisk behandlingsmetod som heter kognitiv beteendeterapi (KBT).

Kostnadsfritt

Det kostar ingenting att vara med i Premensis-s, eftersom du hjälper vår forskning genom att svara på frågeformulär innan och efter behandling.

 

8 veckor

Du ska vara beredd att lägga ned tid på behandlingen som håller på i 8 veckor.

Hela Sverige

Behandlingen sker över nätet så du kan vara med var du än bor.

Vanliga frågor

Vad innebär det mer att vara med? Läs våra svar på vanliga frågor nedanför!

 
 

Vem kan vara med?


Vi söker dig som:

  • är mellan 18 och 45 år
  • har besvär med premenstruella symtom
  • har tillgång till en dator eller mobiltelefon med internetuppkoppling
  • har en menscykeln som är mellan 23-34 dagar
  • har tillräckliga kunskaper i svenska

För att vara med i studien ska du INTE:

  • ha en gynekologisk sjukdom (t.ex. endometrios, PCOS)
  • amma eller varit gravid de senaste 3 månaderna
  • påbörjat eller förändrat dosen av antidepressiva läkemedel, bensodiazepiner, preventivmedel eller hormonbehandling senaste 3 månaderna
  • ha en pågående eller tidigare fått psykologisk behandling för PMDS

 

Så här går det till

  Anmälan och samtycke

Du anmäler dig genom att trycka på "Anmälan”-knappen ovan. I samband med din anmälan kommer du få fylla i ett samtyckesformulär online där du samtycker till ditt deltagande i forskningsstudien. Detaljerad information om studien hittar du genom att klicka på länken Information till forskningspersoner.

Urvalsprocedur


  Frågor online

När du fyllt i samtyckesformuläret kommer du att få besvara ett antal frågor som undersöker om du uppfyller de kriterier vi har för deltagande. Detta görs via olika skattnings- och frågeformulär. Det tar ungefär 30 minuter och du behöver inte göra allt vid samma tillfälle.

  Telefonintervju

Om skattningsformulären tyder på att studien är lämplig för dig kommer du att bli uppringd av oss för en intervju via telefon (ca 45 minuter). I denna intervju kommer du att få svara på frågor om dina premenstruella symtom och din psykiska hälsa i allmänhet.

  Dagliga skattningar

Om dina svar på telefonintervjun tyder på att du kan uppfylla diagnosen PMDS kommer du att tillfrågas att göra dagliga skattningar av dina premenstruella symtom och känslor, en gång per dag, under två menstruationscykler (ca 8–10 veckor beroende på längden på din menscykel). Dagliga skattningar av premenstruella symtom under två menscykler är ett krav för att kunna ställa diagnosen PMDS. Det tar ca 5 minuter per dag och du kan göra det på din mobiltelefon eller dator. Om dina dagliga skattningar visar att du uppfyller diagnosen PMDS kommer du att kontaktas via mail eller telefon för att erbjudas deltagande i pilotstudien.

Om dina dagliga skattningar visar att du inte uppfyller diagnosen PMDS, kommer du inte erbjudas en plats i pilotstudien, men du kommer få skriftligt material om premenstruella symtom och information om var du kan söka vård för dina besvär.


  Behandling

Behandlingen är 8 veckor lång och består av olika behandlingsmoduler. Dessa moduler inkluderar information och övningar som syftar till att lära dig strategier som kan lindra dina premenstruella symtom samt öka din funktion och livskvalitet tiden innan mens. Det kan t.ex. handla om information om hur olika faktorer påverkar premenstruella symtom, övningar för att hantera negativa tankar och stress, att reglera känslor och öka hälsofrämjande beteenden. I slutet av varje behandlingsvecka rapporterar du in de övningar du arbetat med till din behandlare som ger dig råd och stöd.

  Utvärdering av behandling

Efter behandlingen kommer du att få fylla i samma formulär som du fyllde i före behandlingsstart samt fylla i samma dagliga skattningar av premenstruella symtom och känslor under två menscykler. I eftermätningen ingår också en telefonintervju (ca 40 min) för bedömning av dina premenstruella symtom samt frågor om hur du upplevde behandlingen och ditt deltagande i studien.

 
 

Projektteamet


Johanna Motilla Hoppe

Ansvarig forskare
Filosofie doktor och legitimerad psykolog
Uppsala universitet

Maria Gröndal

Filosofie doktor och legitimerad psykolog
Göteborgs universitet

Monica Buhrman

Docent och legitimerad psykolog
Uppsala universitet

Gerhard Andersson

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut
Linköpings universitet

George Vlaescu

IT-ansvarig, systemutvecklare
Linköpings universitet

 

 


Vanliga frågor


Här kan du läsa svar om vad som gäller när du är med i Premensis-s. Vill du veta mer detaljer om studien kan du läsa Information till forskningspersoner. Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (diarienummer 2023-00655-01). Har du en fråga som inte står med, mejla till premensis@iterapi.se Vi läser varje vardag!

 

Är jag anonym?

Dina svar kommer att behandlas så att inte obehöriga kan ta del av dem. De uppgifter om dig som samlas in skyddas av bestämmelser om sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen. Personuppgifter behandlas i enlighet med GDPR. Du kan läsa mer om hur dina uppgifter hanteras i Information till forskningspersoner.

Vad händer med mina svar?

Vi kommer att presentera hur det gick i studien för forskare, men då beskriver vi resultatet med statistik och på gruppnivå. Man ser alltså inte vilka personer som varit med.

Kan behandlingen vara skadlig?

Tidigare forskning har visat lovande resultat av internetbaserad KBT för PMDS. Vi förväntar oss därför att personer som genomgår behandlingen i den aktuella pilotstudien också ska uppleva positiva effekter på premenstruella symtom samt funktion under den premenstruella fasen.

Går det att avbryta?

Ditt deltagande är frivilligt och du kan när som helst välja att avbryta deltagandet. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.

 


Om du behöver mer information om studien kan du kontakta oss på premensis@iterapi.se.