Forskning på självhjälpsbehandling med Kognitiv beteendeterapi (KBT) har under de senaste 15 åren bedrivits vid flera svenska universitet med goda resultat. I samband med den snabba tekniska utvecklingen av smarta mobiltelefoner har forskare runt om i världen börjat intresserat sig för om användning av dessa kan vara ett bra stöd vid psykologisk behandling. Vi startar nu ett forskningsprojekt vid Stockholms universitet som prövar en självhjälpsmanual i bokform med tillägg av en helt ny mobilapplikation ("Challenger"). Denna mobilapp är särskilt utformad för social fobi.
Syftet är att undersöka om effekten av textbaserad KBT ytterligare kan förbättras med stöd av en mobilapplikation. Vi är dessutom intresserade av om det spelar någon roll när i behandlingen man börjar använda mobilapplikationen.
Behandlingen pågår under 6 aktiva veckor. För att undersöka om effekten av behandlingen håller i sig över tid kommer uppföljning att göras efter fyra och tolv månader. Studien planeras att starta i september 2014. Behandlingen består av en speciellt utformad behandlingsmanual tillsammans med en mobiltelefonapplikation.
Studien är godkänd av etikprövningsnämnden. Inga resor krävs och behandlingen är kostnadsfri.
Du som är intresserad av att delta i behandlingsstudien kommer att bli ombedd att anmäla dig och fylla i ett antal internationellt väletablerade enkäter på en särskild webbsida. Därefter kan du eventuellt komma att bli uppringd för en kortare telefonintervju. Vi veta att många med social fobi tycker det är jobbigt att bli uppringda även om det bara är för ett kort samtal. Vi hoppas att du ändå tar den här chansen. Om du blir inkluderad i studien kommer du att lottas till en av tre grupper:
Grupp nummer 1 kommer att arbeta med ett självhjälpsmaterial i bokform med tillägg av mobiltelefonapplikationen.
Grupp nummer 2 kommer att arbeta med samma självhjälpsmaterial i bokform men till skillnad från grupp 1 kommer grupp 2 att vänta ett antal veckor innan mobiltelefonapplikationen börjar användas.
Grupp nummer 3 kommer att vara en så kallad kontrollgrupp. Det innebär att man först måste vänta i 8 veckor, men sedan får man tillgång till både självhjälpsmaterialet och mobiltelefonapplikationen direkt. Användandet av en kontrollgrupp är viktigt för att säkerställa att de förmodade förbättringarna i grupp 1 och 2 inte endast beror på spontanförbättring.
Självhjälpsmaterialet som används i samtliga grupper har i tidigare forskning visat sig ge goda effekter. Det är alltså ingen skillnad i behandlingsmetoden utan olikheterna mellan grupp 1 och 2 är när i tid man får tillgång till mobiltelefonapplikationen. Det är viktigt att du är beredd på och accepterar att du lottas till en av de tre grupperna och därmed också kan tvingas vänta 8 veckor på att få tillgång till behandlingsmanualen och mobiltelefonapplikationen. Behandling med självhjälp har många fördelar, bland annat att kunna arbeta när du själv har tid. För att det ska ge en bra effekt för dig är det dock viktigt att du är beredd på att själv engagera dig och arbeta aktivt med manualen på egen hand.
En möjlig risk är att du av någon anledning inte kommer med i studien. Detta kan uppfattas negativt, speciellt eftersom du behöver besvara ett antal internationellt etablerade frågeformulär i samband med anmälan. Tidsåtgången för detta beräknas till 20-30 minuter. Om du inte inkluderas i studien kommer du i sådana fall att få ett personligt elektroniskt meddelande i vårt krypterade kontakthanteringssystem med en förklaring till varför du exkluderats och en rekommendation om hur du kan söka alternativ vård på din hemort.
Fördelar med deltagande i studien kan vara att du förbättras i dina svårigheter. På sikt kan resultatet också bidra till utveckling av behandling av social fobi. Tidigare forskning har visat goda resultat av metoden på gruppnivå, däremot innebär detta inte att alla personer förbättras på individnivå. Om du gillar bio så har du möjlighet att skrapa ihop 9 biobiljetter under studiens gång (dessa skickas ut vid fyra olika tillfällen; under vecka 9, vecka 15 samt vid 4 och 12 månader).
All data och uppgifter i studien kommer att hanteras konfidentiellt. Dina personliga uppgifter kommer att hanteras i enlighet med personuppgiftslagen (SFS:1998: 204). Uppgifter från frågeformulär registreras och sparas i avidentifierad form vilket gör att de inte kommer att kunna kopplas till dig personligen. Redovisningen av resultat kommer att ske på gruppnivå. All elektronisk kommunikation i vår kommunikationsplattform är krypterad. Resultaten kommer att publiceras i vetenskapliga tidskrifter. Inga resultat kommer att kunna kopplas till dig personligen. Du har i enlighet med personuppgiftslagen rätt att en gång per år ta del av vilka uppgifter om dig som är sparade och vid behov få eventuella fel rättade. Vänd dig i sådana fall till professor Per Carlbring.
Ingen ekonomisk ersättning kommer att betalas ut för deltagande. Du är inte heller omfattad av någon speciell försäkring. Skulle du antas till studien kan du välja att besvara webbenkäter och i samband med det få en eller flera biobiljetter (se bilden ovan).
Frivillighet
Allt deltagande i studien är frivilligt. Du har rätt att när som helst avbryta ditt deltagande utan att behöva uppge anledning. Du behöver dock meddela professor Per Carlbring så du kan tas bort.
Studien leds av professor Per Carlbring vid Psykologiska institutionen vid Stockholms Universitet. Kontaktuppgifter hittar du här.