Mät din grad av nedstämdhet
Avsikten med detta formulär är att ge en detaljerad bild av Ditt nuvarande sinnestillstånd. Vi vill alltså att Du skall försöka gradera hur Du mått under de senaste tre dygnen.
Formuläret innehåller en rad olika påståenden om hur man kan må i olika avseenden. Påståendena uttrycker olika grader av obehag, från frånvaro av obehag till maximalt uttalat obehag. Klicka i rutan bredvid den siffra som du tycker bäst stämmer in med hur du mått de senaste tre dagarna. Tänk inte alltför länge, utan försök arbeta snabbt.
Gör så här:
Markera det påstående som stämmer bäst in på hur du känner dig. Om det du känner ligger någonstans mellan två påståenden markerar du vid siffran som ligger mitt emellan.
Dina svar på frågorna tyder på att du sannolikt har lindrigare problem än de personer vi letar efter i denna studie. Vårt program är alltså inte bäst lämpat för just dig, men det finns andra alternativ där du kan få hjälp. Du kan t ex prova att söka hjälp hos primärvården, t.ex. via din vårdcentral.
Ett ytterligare tips är den Nationella hjälplinjen (1177) som är en jourtelefon för personer i psykiskt påfrestande situationer och/eller kris. Dit ringer eller mejlar du kostnadsfritt och anonymt. Läs gärna mer här: www.nationellahjalplinjen.se. Dessutom så finns alltid möjligheten att söka på närmaste psykiatriska akutmottagning om du känner att dina besvär är allvarliga och att du behöver hjälp snabbt.
Om du har några frågor är du även välkommen att ringa professor Per Carlbring på tfn 08-16 39 20 eller 0700 400 399.
Utifrån dina svar på frågeformuläret verkar det som om du sannolikt skulle passa bra för vår studie. Även om vi inte kan lova att alla som anmäler sig till behandlingen kommer att bli bra så än chansen stor. Det är kostnadsfritt och du kan avbryta när som helst.
Om du har några frågor kontakta gärna professor Per Carlbring på tfn 08-16 39 20 eller 0700 400 399.
Om du vill anmäla dig klicka på ”ok” i denna ruta och sedan på ”Anmälan” långt upp till vänster på denna sida.
Utifrån dina svar på frågeformuläret verkar det som om du sannolikt har det man kallar ”Egentlig Depression”, även om det inte går att ställa en sådan diagnos med säkerhet bara genom ett formulär. I dina svar ger du dessutom uttryck för att du har en låg sinnesstämning och/eller har livsleda. Anledningen till att man inte får vara med i Internetbehandling vid för hög poäng är att det är svårt att på distans följa förloppet och snabbt sätta in insatser om depressionen skulle förvärras. Med anledning av detta kommer du tyvärr inte att ingå i den aktuella studien.
Att vara deprimerad kan upplevas som ett tillstånd som man tror aldrig kommer att gå över - vilket kan skapa en stark känsla av hopplöshet. Dock är det inte så. Depression är en sjukdom som man idag kan få mycket bra hjälp emot. Du förtjänar att må bättre!
Tyvärr är det så att vårt program inte är särskilt lämpat för just dig, och vi föreslår i första hand att du kontaktar en läkare, antingen om du sedan tidigare har kontakt med en husläkare eller om du går via din vårdcentral, och diskuterar detta med honom/henne.
Vidare har psykologisk behandling med kognitiv beteendeterapi (KBT), Interpersonell psykoterapi (IPT) samt korttidsvarianter av psykodynamisk psykoterapi (PDT) visat sig ha effekt vid medelsvår depression.
Ett ytterligare tips är den Nationella hjälplinjen (Tfn 1177) som är en jourtelefon för personer i psykiskt påfrestande situationer och/eller kris. Dit ringer du kostnadsfritt och anonymt. Det går även att mejla frågor anonymt. Läs gärna mer här: www.nationellahjalplinjen.se. Dessutom finns alltid möjligheten att söka på närmaste psykiatriska akutmottagning om du känner att dina besvär är allvarliga och att du behöver hjälp snabbt.
Vi vill dock betona att det är svårt att ställa diagnoser, och att de svar vi gett dig ovan inte ska betraktas som diagnos, utan endast som en vägledning.
Om du har några frågor (t ex hur du hittar bra psykoterapeuter på din hemort), eller vill ha vägledning hur går vidare, är du välkommen att ringa professor Per Carlbring på tfn 08-16 39 20 eller 0700 400 399.