Är du orolig över dina sexuella impulser riktade mot barn och vill ha hjälp?
Anmälan till Project Bridge är tyvärr stängs. Vi hänvisar istället till ReDirection (https://www.redirectionprogram.com/) eller Troubled Desire (https://troubled-desire.com/en/) eller listan med andra organisationer på den här sidan. |
Målet med Bridge är att bidra till utvecklingen av individualiserad vård för personer med förhöjd risk att begå sexuella övergrepp mot barn. En ökad tillgänglighet till vård och individualiserade insatser kan förhoppningsvis skydda barn och öka livskvaliteten för individer med sexuellt intresse för barn. Project Bridge är gratis och anonymt samt tillgängligt via TOR browser för att möjliggöra ett säkerhet och bekvämt deltagande i Project Bridge. Studien har godkänts av den svenska Etikprövningsmyndigheten (Diarienummer 2023-02321-01) och genomförs i enlighet med Helsingforsdeklarationen för forskningsetik. |
Hjälpinsatserna är kostnadsfria, tillgängliga via Tor och du kan vara helt anonym.
Fem textchattsessioner baserade på Motiverande samtal med fokus på att utforska och väcka deltagarnas egna skäl till förändring, med syfte att underlätta hjälpsökande.
Ett fem veckor långt självhjälpsprogram baserat på kognitiv beteendeterapi med syfte att hjälpa individer att sluta med att använda sexuellt övergreppsmaterial på barn. Stöd via textbaserad chatt finns tillgängligt vid behov.
Anonym textbaserad chattintervju med syfte att utforska hur individer med sexuella impulser riktade mot barn upplever hjälpsökande i olika länder.
Tillgängligt på engelska, spanska, tyska, tjeckiska, slovakiska, finska och svenska. Bridge är ett samarbete mellan universitet och en organisation i sex EU-länder.
För mer detaljerad information om vad det innebär att delta i forskningsprojektet Bridge, se nedan. Du hittar också FAQ ännu längre ner på sidan.
Individer som har deltagit i Project Bridge önskar förmedla hopp till andra som funderar på att delta i projektet:
“Våga ta det här steget, ansträngningen är absolut värt det och du kommer definitivt att se på situationen annorlunda
efteråt"
“Jag är inte säker på alla men för mig använder jag ibland CSAM bara för att jag tänker på det, och för att använda det och tillfälligt njuta av det känns bättre än att vara orolig ... Att ha dessa chattar ger mig en annan plats att fokusera dessa orosmoment och tankar på”
Citat från individer som har deltagit i interventionen Mi Bridge:
“Jag känner mig lättad över att ha kunnat ta upp hela frågan. Min medvetenhet om orättvisor har ökat. Jag är nyfiken på mötet [studiedeltagaren tog kontakt med en lokal vårdgivare under Mi Bridge-deltagandet] och skulle älskar att prata med andra människor som drabbats .... Diskussionen om värderingar var till hjälp ... och diskrepansen mellan dem och mitt beteende. Jag tror också att ytterligare psykoterapeutisk behandling är nödvändig och till hjälp. Det är en process som började här och
fortsätter i det verkliga livet."
"Det fick mig att känna mig mer positiv, att jag inte är någon som inte går att förändra, att jag är värdefull, och inte bara någon som inte förtjänar att finna lycka”
"Det har varit ett bra sätt att börja tänka på de här frågorna på ett sundare sätt och att börja
tänka på nästa steg. Det har varit bra att prata med någon som inte är dömande och
bara är fokuserad på att hjälpa mig. Det får mig att önska att jag kunde ha sådana här samtal med
andra människor som jag litar på."
Citat från individer som har deltagit i interventionen ReDirection:
"Jag kan inte uttrycka min tacksamhet tillräckligt. Jag vet att mycket av det kanske bara är vanlig KBT. Men det ger mig ändå hopp att det finns projekt som det här för att hjälpa människor som jag. Att jag inte är ett totalt monster och att det finns sätt att hantera det."
"Att ändra beteenden har hjälpt mig mycket, och tips för eventuella bakslag var också mycket hjälpsamma. Jag vill tacka er igen för det här självhjälpsprogrammet, det har hjälpt mig mycket och jag kommer att komma ihåg många av de beteendeförändringar som programmet hjälpte mig att göra i framtiden och jag kommer att göra allt jag kan för att se till att jag aldrig använder CSAM igen."
*Alla citat är autentiska, och deltagarna har godkänt att vi publicerar dem på Bridgesidan.
Rekryteringen pågår (Anmälningsmöjligheten är öppen) från 18 september 2023 till 21 juli 2024. Du registrerar dig genom att trycka på Anmälan-knappen längre upp på sidan. Efter att du har läst den detaljerade informationen om studien, tillfrågas du om att lämna samtycke till att delta. Därefter skapar du dina inloggningsuppgifter och bokar den första intervjun.
En forskare som även arbetar som behandlare i projektet kommer att träffa dig för ett inledande bedömningssamtal via textbaserad chatt online för att se till att du uppfyller de kriterier som krävs för att delta i studien. Du kan vara helt anonym och behöver inte dela några personuppgifter.
En anonym textbaserad chattintervju som utforskar din syn på och dina upplevelser av att söka hjälp med anledning av dina sexuella tankar, känslor och beteenden riktade mot barn. Deltagande i denna intervju är frivillig.
Före- under- och efter hjälpsinsatserna kommer du att tillfrågas om att fylla i ett antal frågeformulär. Syftet med dessa är flera. De hjälper oss att utvärdera hjälpinsatserna, samla information på gruppnivå om deltagarna i studien och att följa ditt mående under deltagandet i projektet.
Deltagarna som slumpmässigt placeras på väntelista kommer att påbörja en av de två hjälpinsatserna efter tre (Mi Bridge) eller fem veckor (ReDirection).
Du kommer att erbjudas en av de två hjälpinsatserna som vi utvärderar, men vi kan inte påverka vilken intervention du erbjuds.
Mi Bridge: Chatta med en behandlare och utforska din situation. Utforska och formulera vad som är viktigt i ditt liv och titta närmare på olika tillgängliga hjälpinsatser.
ReDirection: Arbeta med självhjälpsprogrammet och lär dig psykologiska färdigheter som kan hjälpa dig att förändra din situation. Använd textbaserad chatt om du behöver extra stöd.
I slutet på den hjälpsinsats som du arbetar med, kommer du att rekommenderas alternativa vård- och stödresurser om du är i fortsatt behov av professionellt stöd. Längre ned på sidan finns även listan ”Andra organisationer”.
Om du har några frågor, eller funderar på att delta men känner dig osäker på vad det innebär, är du hjärtligt välkommen att maila oss på projectbridge@protonmail.com.
Huvudansvarig forskare för Bridge:
Dr. Christoffer Rahm
christoffer.rahm@regionstockholm.se
Projektkoordinator för de svenska delarna av projektet:
Maria Breide, legitimerad psykolog
maria.breide@regionstockholm.se
Projektkoordinator för de finska delarna av projektet:
Katariina Leivo, specialist inom utvecklingspsykologi, terapeut
Katariina.leivo@suojellaanlapsia.fi
Projektkoordinator för de spanska delarna av projektet:
Professor Rafael Ballester-Arnal
rballest@psb.uji.es
Projektkoordinator för de tyska delarna av projektet:
Professor Peer Briken
briken@uke.de
Projektkoordinator för de tjeckiska delarna av projektet:
Dominik Jozefik, legitimerad psykolog
dominik.jozefik@nudz.cz
Projektkoordinator för de slovakiska delarna av projektet:
Professor Jozef Metenko
jozef.metenko@akademiapz.sk
Samarbetspartners:
Centre for Psychiatry Research, Region Stockholm, Sweden
Suojellaan Lapsia, Protect Children ry, Finland
Universitat Jaume I De Castellon, Spain
Universitaetsklinikum Hamburg-Eppendorf, Germany
National Institute of Mental Health, Czech Republic
Akademia Policajneho Zboru V Bratislave, Slovakia
Linköping University, Sweden
Pedofili och hebefili
Pedofili avser ett ihållande sexuellt intresse för prepubertala barn, vanligtvis barn under 10 år som inte har genomgått de kroppsförändringar som kommer med puberteten. Pedofil störning diagnostiseras om någon med pedofili upplever allvarlig ångest på grund av sitt intresse, eller har agerat på sitt intresse för barn. Hebefili är en klinisk och forskningsmässig term som används för dem som har ett sexuellt intresse för barn i tidig pubertet som precis har börjat utvecklas.
I det här forskningsprojektet ger vi dig ingen diagnos, men det kan vara bra att ha information om ämnet. En diagnos är inte något som definierar dig eller din identitet. Det är inte heller något som är permanent, och huruvida du uppfyller kriterierna för en diagnos kan förändras över tid.
Sexualitet som identitet
Vissa människor vi träffar har skapat en stark identitet kring sin attraktion till barn. Det kan vara skrämmande att göra något annorlunda, eller lära sig att förändra sina idéer om sig själv och vem man är, men det kan också vara en mycket positiv förändring. Det ger dig möjlighet att fråga dig själv vilken typ av person du vill vara, och vilka handlingar du vill utföra.
Vissa människor hittar sätt att leva utan att lägga för mycket ansträngning eller energi på sin sexualitet, andra tillåter sig att vara öppna för signaler och attraktioner men väljer medvetet att inte aktivt agera på det. Att hitta andra meningsfulla områden att utforska, låta fokus på sexualitet vila ett tag, blir positivt för vissa över tid.
Sexuellt övergreppsmaterial på barn (Child Sexual Abuse Material - CSAM)
När vi (och lagstiftarna) talar om sexuella övergrepp mot barn talar vi om alla barn – inte bara små barn. Sexuella övergrepp mot barn är alltså också övergrepp mot tonåringar, eller övergrepp som begås av andra minderåriga. Övergrepp behöver inte innebära penetration eller ens fysisk kontakt.
Sexuella övergrepp kännetecknas av att ett barns beroendeställning utnyttjas eller att barnet utsätts för handlingar som det inte kan förstå eller inte är moget för. Sexuella övergrepp mot barn kan vara både fysiska och icke-fysiska, både på och utanför internet. Det är alltid ett brott för en vuxen att ha sexuell kontakt (fysisk eller icke-fysisk) med ett barn.
När bilder eller videor av sexuella övergrepp mot barn sprids över världen upprepas brottet. De som tittar på material som visar sexuella övergrepp på barn på nätet försvarar ibland sitt beteende genom att säga att de "bara tittar" och inte begår fysiska övergrepp själva. Men det är på intet sätt oskyldigt att titta på dessa bilder, det är också olagligt i de flesta länder.
Association for Sexual Abuse Prevention (ASAP) (https://asapinternational.org/) tel.: (541) 891-6168
Tillhandahåller remisser till psykiatrisk personal och samtalstjänster via Skype. Kontaktar terapeuter åt personer med pedofili för att undersöka terapeutens syn på obligatorisk rapportering, samt för villighet och förmåga att hjälpa människor med sexuell attraktion till barn i nöd.
The Association for the Treatment of Sexual Abusers (ATSA) (http://www.atsa.com/) tel.: (503) 643-1023
En nationell yrkessammanslutning för specialister inom behandling av sexuella övergrepp. Även om terapeuterna i första hand behandlar människor som har begått sexuella övergrepp mot barn får vi veta att många av de terapeuter som listas även har kompetensen och önskan att behandla människor med attraktionsmönster till barn och som inte agerar på det. Kontakta dem via telefon eller e-post för en remiss. Ingen identifierande information krävs.
Specialist Treatment Organisation for the Prevention of Sexual Offending (https://stopso.org.uk/) tel.:07473299883
StopSO UK är en organisation som syftar till att förhindra sexuella övergrepp genom terapi.
Prevention Project Dunkelfeld (https://www.dont-offend.org/) tel.:+49/30/450 529 450
Finns i Tyskland. The Prevention Project Dunkelfeld (PPD) ger kostnadsfri och konfidentiell behandling för personer som har en partiell eller exklusiv sexuell preferens i form av pedofili eller hebefili och söker terapeutisk hjälp.
PrevenTell (http://preventell.se/) 020-667788
Finns i Sverige. PrevenTell är en anonym hjälplinje i Sverige som människor kan ringa för att få hjälp med problem med sexualitet och sexuell attraktion till barn.
Circles of Support and Accountability (https://cosa-ottawa.ca/)
Finns i Kanada, i flera EU-länder (www.circleseurope.eu/) samt i Storbritannien (https://circles-uk.org.uk/). Volontärgrupper som ger hjälp och socialt stöd och som i sin tur får stöd och handledning från yrkesverksamma.
AASECT (https://www.aasect.org/)
En organisation av professionella sexualupplysare, terapeuter och rådgivare. Webbplatsen innehåller funktionen "Hitta en yrkesverksam", varav några har expertis inom pedofili.
SSTAR (https://sstarnet.org/)
En förening av yrkesverksamma som har kliniska intressen i mänskliga sexuella problem, inklusive attraktion till barn. Webbplatsen innehåller en katalog över terapeuter.
B4U-ACT (https://www.b4uact.org/)
En förening som är engagerad i att stödja människor med sexuell attraktion till barn. De hjälper till att ge terapi och arbetar för att hitta öppna och empatiska terapeuter.
Help Wanted (https://www.helpwantedprevention.org/)
Help Wanted är en webbkurs som är utformad för att ge de färdigheter och verktyg som behövs för ungdomar och unga vuxna med en attraktion till barn att leva trygga, hälsosamma liv utan brottsliga beteenden. Kurssessioner omfattar strategier för att hantera en attraktion till barn, bestämma om och hur man ska tala om sin attraktion med andra, och berättelser från människor med en attraktion till barn som lever framgångsrika liv utan brottsliga beteenden. Help Wanted kan göras anonymt och i egen takt, och kurssessionerna kan genomföras i valfri ordning.
Troubled Desire (https://troubled-desire.com/en/)
Troubled Desire är en webbtjänst för personer som är oroliga för sina sexuella känslor för barn och ungdomar. De erbjuder webbresurser och, om tillgängligt, en lokal terapeut. Troubled Desire finns i Tyskland och garanterar sekretess och anonymitet, och följer strikta europeiska lagar om dataskydd. (Webbplatsen finns på engelska, franska, tyska, hindi, marathi, portugisiska och spanska).
Stop It Now! (https://www.stopitnow.org/)
Stop it Now! USA - tillhandahåller utbildning och andra resurser för att förhindra sexuella övergrepp mot barn. De har sidor med självhjälp för personer som är oroliga för att de kan komma att ägna sig åt skadligt sexuellt beteende, och en konfidentiell hjälplinje på 1-888. PREVENT och webbchatt (Webbplatsen finns endast på engelska).
Stop It Now UK; Ireland - driver en anonym hjälplinje och ger konfidentiell rådgivning samt stöd till människor som oroar sig för sina egna tankar, känslor eller beteende gentemot barn. De erbjuder självhjälpsresurser för personer som är oroliga för sitt beteende på nätet, och självhjälpsresurser för personer som är oroliga för sina tankar, känslor eller beteende gentemot minderåriga (Webbplatsens språk är engelska).
Stop It Now Belgium - Flanders (Belgium) och Stop it Now! Netherlands driver en konfidentiell hjälplinje på 0800-200-50 (Belgien) och 0800-266-64-36 (Nederländerna) och en webbchatt för stöd. Under 2017 lanserade båda organisationerna "Stopping is Possible" för dem som är bekymrade över att de tittar på material som visar sexuellt utnyttjande av barn (barnpornografi) (Båda webbplatserna är på nederländska).
PrevenSI (https://prevensi.es/)
PrevenSI. är en organisation baserad i Spanien som erbjuder gratis och anonym konsultation och remisser till dem med sexuellt intresse för barn genom sin hjälplinje, textmeddelanden och e-post. Både deras hjälplinje och meddelandetjänst är öppna på måndagar, onsdagar och fredagar från 16:00 till 20:00 CET och tisdagar och torsdagar från 10:00 till 14:00 CET (900.440.443).
Dis No (https://www.disno.ch/)
Dis No är ett franskt program baserat i Schweiz som erbjuder anonymt stöd för dem som kämpar med sitt sexuella intresse för barn. De är tillgängliga via sin hjälplinje (0 840 740 640) på tisdagar, onsdagar och torsdagar från 09:30 till 12:00 CET och 13:30 till 16:00 CET.
Save the Children Finland (https://www.mielenterveystalo.fi/sv/egenvard/egenvardsprogrammet-sexuellt-intresse-riktat-mot-barn)
Detta självhjälpsprogram för personer som är oroliga över sitt sexuella intresse för barn kan användas anonymt och kostnadsfritt. Programmet finns på engelska, finska och svenska. Det har utvecklats i samarbete mellan Rädda Barnen och HUS Psykiatri.
Virtuous Pedophiles (https://www.virped.org)
Virtuous Pedophiles erbjuder en webbaserad stödgrupp för individer med pedofili som är fast beslutna att aldrig agera sexuellt mot ett barn. Ämnen som stödgruppen behandlar omfattar: hantering av sexuella eller romantiska känslor om barn, depression eller ångest och social isolering.
Safe to talk (https://safetotalk.nz/)
Safe to Talk är ett program baserat i Nya Zeeland som erbjuder gratis och konfidentiellt stöd till dem som har blivit sexuellt skadade, eller som är oroliga för sina egna tankar och beteenden. E-post (support@safetotalk.nz), textmeddelanden (4334), livechatt eller telefon (0800 044 334).
Parafilik Program (https://parafilik.cz/)
Parafilik programmet finns i Tjeckien och erbjuder rådgivning online, en hjälplinje och samtalsterapi till personer med olika sexuella intressen. För aktuell information om öppettiderna för hjälplinjen, se https://parafilik.cz/.
Schicksal und Herausforderung (suh-ev.de)
Tysk organisation dedikerad till att främja självhjälp bland individer med ett sexuellt intresse för barn som inte begår övergrepp. Webbplatsen erbjuder bland annat personlig rådgivning via e-post, information om pedofili och ett självhjälpsforum.
Kontakta studieteamet
Kontakta oss om du har frågor om studien eller om du behöver hjälp med att registrera dig.
E-post: projectbridge@protonmail.com