Magnetisk resonanstomografi (MRT), i dagligt tal magnetkameraundersökning, är en medicinsk teknik för bildgivande diagnostik. I detta forskningsprojekt används en funktionell MR-kamera (fMRI) som innebär att vi tittar på hjärnans aktivitet under olika uppgifter som vi låter deltagaren utföra, så som att tänka på något särskilt, eller att titta på olika bilder. Med hjälp av fMRI kan vi se vilka områden i hjärnan som används för att utföra dessa uppgifter.
Kameraundersökningen genomförs på en GE 3T vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Kameran tillhör Umeå Center for Functional Brain Imaging (UFBI) som etablerades i oktober 2001. UFBI driver och utvecklar hjärnavbildningsstudier vid Umeå universitet och Norrlands universitetssjukhus (NUS). Läs mer om Umeå Center for Functional Brain Imaging, klicka här!
När man genomför en magnetkameraundersökning utsätts kroppen för ett starkt magnetfält och radiovågor som i sig inte utgör någon fara. Det finns inga kända risker som påverkar din hälsa på grund av en magnetkameraundersökning. Magnetkameran innehåller ingen strålning som kan skada dig, men magnetfältet kan i kombination metallföremål i kroppen utgöra en riskfaktor. Av denna anledning låter vi inte deltagare som har någon form av metall inopererad i kroppen genomföra undersökningen. Läs mer om funktionell magnetresonanstomografi (fMRI) på Wikipedia, klicka här!
I denna studie intresserar vi bland annat oss för hur hjärnan behandlar emotionell information. Vi undersöker aktiviteten i hjärnan dels då du vilar, när du läser information och dels när du tittar på olika ansiktsbilder med emotionellt innehåll. Efter att hjärnavbildningen avslutats kommer du att hålla en kort muntlig presentation för en mindre publik. Den sammanlagda tiden för magnetkameraundersökningen är ca 60 min.